21.7 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Tudomány

Az egymilliomodik faj érkezett meg az ítéletnapi vetőmagbunkerbe (+videó)

Az Északi-sarktól 1000 kilométerre, a Longyearbyen-szigeten 2008-ban épült magbank feladata, hogy a benne elhelyezett vetőmagokat olyan kataklizmák esetén is megvédje, mint a nukleáris háború.

A Spitzbergákon (Svalbard-szigetek) létrehozott földrengés- és atombiztos „ítéletnapi tárolóban” (Svalbard Global Seed Vault) mínusz 18 Celsius-fokon akár 1000 éven át megőrizhető az ott elhelyezett 4,5 millió vetőmagminta. A magtárolót évente csak néhány alkalommal nyitják ki, hogy új mintákat helyezzenek el benne.

Kedden 30 génbank helyezte el magmintáit, Indiából, Maliból, Peruból is érkeztek felajánlások. A kew-i brit Királyi Botanikus Kertek olyan mintát küldött, amit Károly herceg highgrove-i birtokán arattak.

A világraktár az új változatok nemesítőinek is hátteret biztosít. A világon hajdan mintegy hétezer különböző növényt termesztettek, szakemberek szerint azonban jelenleg a kalóriák nagyjából 60 százaléka három fő gabonaféléből, a kukoricából, a búzából és a rizsből származik, így ha a klímaváltozás miatt rossz a termés ezekből, veszélybe kerül a világ élelemellátása.

Utoljára 2019 októberében nyitották ki a magtár kapuit. A keddi új mintákkal együtt a bank már egymillió különböző fajtát tartalmaz, a Föld szinte minden országából.

A kutatók először 2015-ben vettek ki mintákat a tárolóból, amikor a szíriai háborúban megrongálódott aleppói magtárba kellett szállítani a magokból. Azóta elültették őket, arattak, és 2017-ben a minták visszakerültek a norvég tárolóba.

A magbank, videón:

Kapcsolódó híreink

Ismét unokázós csalókat fogtak el a rendőrök (videó)

Kiss Albert

Pokolgép robbant egy szíriai piacon, 40 halott

Kiss Albert

Szexuálisan bántalmazott egy 13 éves lányt két férfi Hajdú-Bihar megyében, a gyerek rokonai pénzt kértek cserébe

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben