28.8 C
Budapest
2020. augusztus 13., csütörtök
Elemi.hu
Kiemelt Tudomány

Az atomhatalmak szakadatlanul modernizálják arzenáljukat

A nukleáris rakétatöltetek száma az év elejére 465-tel 13 400-ra csökkent a világban, de a kilenc atomhatalom szakadatlanul modernizálja nukleáris arzenálját – állapította meg hétfőn kiadott jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

Az atomtöltetek számának csökkenése főleg annak tudható be, hogy Oroszország és az Egyesült Államok – amelyek együtt a töltetek mintegy 90 százalékát birtokolják – leszerelt régi gyártásúakat. Az intézet becslése szerint körülbelül 1800 atomtöltet van magas szintű harckészültségben a világon.

Atomhatalom még Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea.

A SIPRI kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy mind a kilenc atomhatalom modernizálja arzenálját vagy fejleszt új fegyverrendszert. Ezek között vannak rakétarendszerek és repülőgépek, valamint atomfegyver-gyártó létesítmények.

Az intézet állítása szerint kizárólag nyilvános adatok alapján állította össze jelentését, az mégis nehéz feladat volt, mert – mint írták – az atomhatalmak sok mindent titkolnak. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország teszi nyilvánossá a legtöbb információt. Oroszország a 2010-es, Új START nevű kétoldalú egyezmény alapján megoszt valamennyi információt az Egyesült Államokkal. India és Pakisztán közleményeket kiad bizonyos rakétatesztjeiről, de arzenálja nagyságáról kevés adatot közöl. Észak-Korea nem ad semmilyen információt nukleáris képességeiről, de bejelent bizonyos atomfegyver- és rakétateszteket, Izrael viszont semmit nem közöl nukleáris arzenáljáról – olvasható a jelentésben.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

 Tizennyolccal emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Dunai Tibor

Cenzúramentes fórumot indított Toroczkai László

Szabó Norbert

Czeglédy Csaba inkább adócsaló, mint riporter

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben