17.7 C
Budapest
2020. június 5., péntek
Elemi.hu
Bűnügy

Az álhírek megosztása, továbbítása is bűncselekmény

A koronavírussal kapcsolatos ál- és rémhírek terjesztése bűncselekménynek minősül, amit sajnos egyesek nem vettek komolyan. Ilyen álhír a közösségi médiában megjelent levél, melyet dr. Kásler Miklósnak tulajdonítottak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere 2020. március 21-én hivatalos levelet küldött a halottvizsgálatot végző orvosok részére, amelyben az új koronavírusban szenvedő elhunytak vizsgálatával kapcsolatban határozta meg az eljárásrendet.

Ennek a levélnek egy meghamisított verziója került fel az internetre, ami valótlanul állítja, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunyt személyek számát nem lehet nyilvánosságra hozni, halálozási okként más betegségeket kell megjelölni. A levél a vírus következtében elhunytak számáról is hamis számot, a valódi adat többszörösét közli. Célja egyértelműen a pánikkeltés, vagyis többről van szó, mint egyszerű “viccről”.

Olyannyira, hogy az  ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást. A nyomozók eddig számos tanút hallgattak ki, és a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható adathordozókat foglaltak le.

A KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folyamatosan figyeli az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhíreket az interneten. Amennyiben bűncselekmény gyanúját állapítják meg, úgy eljárást indítanak az elkövetővel szemben.

Ne feledjük: Mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit oszt meg a közösségi médiában, milyen tartalmakat küld tovább. A világhálón egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat.

Hiteles információkért a tájékozódjon a www.koronavirus.gov.hu oldalon!

(Police.hu – Fotó: police.hu)

Kapcsolódó híreink

Retteg a család: kivégzéssel fenyegetőzik a sólyi gyilkos apja

Irányi Dániel

Gyermekeit felhasználva próbált lopni az alkoholista anya

Szabó Norbert

Emberölés történt Gödöllőn (frissítve)

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben