27.7 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Külföld

Ausztrália is menedéket adhat a kínai nemzetbiztonsági törvény által fenyegetett hongkongiaknak

Ausztrália is fontolóra veszi, hogy menedéket ad azoknak a hongkongi lakosoknak, akiket fenyeget a Hongkongra vonatkozó új kínai nemzetbiztonsági törvény – jelentette ki csütörtökön Scott Morrison ausztrál kormányfő.

A kabinet hamarosan olyan lehetőségeket vitat meg, amelyek hasonlatosak a brit miniszterelnök által a hongkongiaknak korábban felkínáltakkal – tette hozzá.

Boris Johnson szerdán kijelentette: kormánya lehetővé teszi a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást az úgynevezett brit tengerentúli státussal rendelkező hongkongiaknak – mintegy hárommillió embernek – azzal a céllal, hogy végül brit állampolgárságért folyamodhassanak.

“Ha azt kérdezik, hogy készek vagyunk-e egy ilyen döntés meghozatálára és támogatására, akkor a válaszom: igen” – mondta Morrison.

Ausztrália ideiglenes – akár három évre szóló – védelmet nyújtó vízumot adhat Hongkong lakóinak, hogy menekültként éljenek az országban.

A Kína a héten, a hongkongi jogalkotó tanácsot megkerülve fogadta el az új nemzetbiztonsági törvényt. Marise Payne ausztrál külügyminiszter azt mondta, hogy a törvény fenyegetést jelent Hongkong jogi, igazságügyi függetlenségére, lakóinak jogaira és szabadságára.

Azzal, hogy Ausztrália biztonsági menedéket ad Hongkong lakóinak, tovább feszíti a kapcsolatait Kínával, amely legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Peking szerint joghézagokat szüntet meg a Hongkongban újonnan életbe léptetett nemzetbiztonsági törvény, amelyet sokan amiatt bírálnak, hogy tovább csökkentheti a különleges közigazgatási státusú város autonómiáját. Az új törvény értelmében Peking joghatóságot fog gyakorolni az olyan “bonyolultnak” tekintett esetek felett, amelyeknél a belügyekbe való külföldi beavatkozás vagy a nemzetbiztonságot veszélyeztető komoly fenyegetés merülne fel, vagy esetleg a helyi hatóságok nem tudnák hatékonyan betartatni a törvényt. A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy más külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtön kiszabását, enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol.

A brit kormányfő szerint a kínai kormány által elfogadott és bevezetett nemzetbiztonsági törvény a Hongkong státusát rögzítő, 1984-ben aláírt kínai-brit közös deklaráció egyértelmű és súlyos megsértése. Úgy vélte, a törvény megsérti Hongkong kiterjedt autonómiáját és veszélyezteti a közös deklaráció által védett szabadságjogokat.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Mike Tyson nem vállal pusztakezes bokszot

Dunai Tibor

Ugandai erőszakolt meg egy turistát az Oktoberfesten

bojtilaszlo

Oroszország védelmébe vette a WHO-t

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben