23 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Környezetvédelem

Augusztusban nyolcadik alkalommal rajtol el a Tiszai PET Kupa

Idén is megrendezésre kerül a már-már hagyománnyá váló felső-Tisza-vidéki evezős, hosszútávú folyami hajósverseny. Igaz, a vírushelyzet miatt csak korlátozott létszámban és rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett.

A PET Kupa résztvevői augusztus első hetében naponta várhatóan több tonna, főként műanyaghulladéktól fogják megtisztítani a folyó Záhony és Tokaj közötti szakaszát. A petkalózok munkáját magyar nyelvű hulladéktérképező mobilapplikáció és online tiszai hulladéktérkép támogatja – derül ki a PET Kupa közleményéből.

Az évenként megtartott verseny eredményei már tavaly kézzelfoghatóvá váltak, hiszen annak ellenére, hogy a tavaszi, kora nyári árhullámok a felvízi országokból jócskán szállítják a hulladék-utánpótlást,

a rendszeres folyótakarítási akcióknak köszönhetően – az évek során kitisztított ártéri területeken – egyre kevesebb a szennyezés.

Amíg azonban keleti szomszédainknál nem oldódik meg a hulladék megfelelő kezelése, a hasonló, többnapos hulladékmentesítő programok nélkülözhetetlenek. A románokat és ukránokat továbbra se igazán érdekli a probléma, a szemetüket úgyis hozzánk sodorja az ár.

A VIII. Tiszai PET Kupa augusztus 1-jén az újrahasznosított anyagokból készülő hajók megépítésével indul Tuzséron, a mezőny augusztus 3-án 11 órakor a záhonyi híd mellől, a Lebegő Kikötőről rajtol. A rendezvény az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

A napi 10-20 folyam-kilométeres vízi távok megtétele után más-más helyszíneken köt ki a flotta.

A szárazföldi programok során a Tisza kulturális kincseiről, természetrajzáról és a hulladék  újrahasznosításáról hallgathatnak előadásokat az érdeklődök, illetve ismeretterjesztő és szórakoztató vetélkedőkön is megmérettethetik magukat.

A verseny tervezett programjáról a 8. Tiszai PET Kupa oldalán található további információ.

(Forrás: Élő Bolygónk – Fotó: PET Kupa)

Kapcsolódó híreink

Áttörés: a garnélarák páncélja nagyon hasonlít a műanyaghoz, és jó alternatívája lehetne

Kiss Albert

Hatalmasat javult Magyarország levegőminősége

Kiss Albert

2050-re eltűnhet a Duna-delta és több román tengerparti üdülő

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben