23.8 C
Budapest
2020. augusztus 6., csütörtök
Elemi.hu
Bűnügy Hírek Külföld

Angol nő előbb muzulmánná lett, majd robbantani akart

Életfogytiglani börtönre ítéltek pénteken egy angol nőt, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet támogatója volt és a londoni Szent Pál-székesegyház felrobbantására szőtt terveket.

A 36 éves, Londonban született Michelle Ramsdennek, aki a Safiyya Shaikh nevet vette fel, a londoni központi büntetőbíróság – utcája után közkeletű nevén az Old Bailey – pénteki végzése alapján legalább 14 évet kell rács mögött töltenie. Shaikh-ot tavaly októberben vették őrizetbe egy kiterjedt elhárítási akció eredményeként.
Akkor került a brit terrorelhárító szolgálatok látókörébe, amikor két hónappal őrizetbe vétele előtt két, magát szintén terrorszimpatizáns házaspárnak kiadó titkosszolgálati tisztnek mondta el részletesen tervét, és tőlük kérte, hogy szerezzenek neki pokolgépet a tervezett merénylethez.
Az ügyészek által a bíróságon bemutatott – Shaikh által egy online portálon a titkosszolgálati tiszteknek továbbított – üzenetekben az volt olvasható, hogy a merénylőjelölt “nagyon sok embert” akart megölni, és ennek elsődleges helyszínéül az anglikanizmus londoni főtemplomát, a Szent Pál székesegyházat szemelte ki.
Az üzenetekből az is kiderült, hogy Safiyya Shaikh tavaly karácsonykor vagy idén húsvétkor akarta elkövetni a terrorcselekményt.
A vádirat szerint fel is kereste a London belvárosában, a City pénzügyi központja mellett emelkedő hatalmas székesegyházat, videót készített róla és ezt elküldte az általa támogatóknak hitt titkosszolgálati ügynököknek.
A videóhoz mellékelt üzenetében közölte, hogy a kupola alatt akarta felrobbantani a pokolgépet, és le akarta rombolni az egész templomot.
A Szent Pál székesegyház London anglikán püspökének székhelye, a brit főváros egyik legismertebb nevezetessége.
Itt tartotta esküvőjét 1981. július 29-én Károly walesi herceg, a brit trón várományosa, II. Erzsébet királynő fia és a néhai Diana hercegnő.
A tárgyaláson bemutatott bizonyítékokból kiderült, hogy Shaikh egy szállodát is fel akart robbantani, majd öngyilkos pokolgépes merényletet akart elkövetni a londoni metróban.
A merénylőjelöltet a rendőrség olyan veszélyesnek ítélte, hogy ügyét a brit elhárítás (MI5) a legsürgősebben felderítendő esetek közé sorolta.
Safiyya Shaikh ellen a hatóságok terrorcselekmény végrehajtására tett előkészületek címén emeltek vádat.
Shaikh az Old Bailey eljáró bírói tanácsa előtt elismerte, hogy terrortámadás elkövetésére készült. Kijelentette: tervéhez a Srí Lankán keresztény kegyhelyek és szállodák ellen tavaly húsvétkor elkövetett merényletsorozatból merítette az ötletet.
Srí Lankán 2019 húsvét vasárnapján három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás. A merényletsorozatban 259-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta az ötszázat.
A kilenc elkövető az Iszlám Állammal kapcsolatban álló egyik helyi iszlamista terrorszervezet tagja volt.

Forrás: MTI, Fotó: Daily Mail

Kapcsolódó híreink

Unokázós csalót fogtak el a fővárosban

Szabó Norbert

2021-re készül el a Via Carpatia

Kemény János

Nigériai erőszaktevőt fogtak el rövid idő alatt Budapesten

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben