21.6 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Hírek Külföld

Amerika tudott a készülődő magyarellenes lépésekről 1990-ben

A USA Központi Hírszerző Ügynöksége még tavaly októberben részben feloldotta száz, az akkori kelet-európai helyzettel foglalkozó CIA-jelentés titkosítását. Ezekből kiderül, hogy számítottak a Securitate visszatérésére, és arra, hogy magyarellenes lépéseket tesz a Iin Iliescu vezette új hatalom.

Egy 1990 január 30-án született jelentés arról ír: Ion Iliescu, a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front (FSN) vezetője a nacionál-kommunista rezsim egyik oszlopát jelentő rettegtet politikai rendőrség újraélesztésére törekszik, hogy ezzel törje le az ellene és többi, keményvonalas kommunista elvtársa hatalomra kerülése elleni tüntetéseket. A jelentés címe beszédes: A Securitate visszatér.

A jelentés szerint bár a Ceaușescu-rendszer megdöntése után a Securitate meghúzta magát, visszatérhet, ha a FSN ellen tovább tiltakoznak a tüntetők, akik elégedetlenek a félszívvel elfogadott demokratikus reformokkal.

„A Securitate beavatkozása az utcai demonstrációkba nagymértékben megnövelné annak a veszélyét, hogy a tüntetések erőszakba torkolljanak, ezért a hadseregre alapvető szerep hárulhat a FSN hatalmon tartásában, ahogy az a diktátor Ceaușescu megdöntésekor is történt”

– figyelmeztet.

A jelentés tökéletesen rámutat az akkori hangulatra: az emberek egyre türelmetlenebbek, mert azt akarják, hogy felelősségre vonják végre azokat, akik Ceaușescu védelmében a tömegbe lövettek, és még dühösebbek, hogy a FSN vezetőségében és a kormányban is fekete öves kommunisták vannak.

„Amíg a kommunisták uralják a FSN-t, addig hosszas instabilitásra és tüntetésekre lehet számítani”

– áll a dokumentumban.

Egy január 27-i jelentés szerint a FSN „dühös ellenzéki csoportokkal” kénytelen szembe nézni, miután Iliescu bejelentette, hogy elindul az államfői tisztségért, azonban Iliescu figyelmeztetett: ha a kormánya megbukik, az ország anarchiába süllyed. Azt is megjegyzi, hogy úgy tűnik: a kormány elveszti a hatalmat egyes, az ország nyugati részében található városok fölött – ilyen például Temesvár, ahol kirobbant a Ceaușescu elleni felkelés.

Egy január 29-I jelentés már az erdélyi magyarokra is kitér. Eszerint az ország új vezetése a nemzetiségek közötti konfliktussal szembesülhet Erdélyben, ahol mintegy kétmillió magyar él, ezek a konfliktusok pedig erőszakossá fajulhatnak.

Azt is megjegyzik, hogy az egy nappal korábbi, 15 ezer fős FSN-ellenes tüntetés résztvevőit azzal próbálták megfélemlíteni, hogy kamionokkal Iliescu-szimpatizánsokat szállítottak a helyszínre – ami szintén a Ceaușescu-rendszer gyakorlatát idézi – ami tovább fokozza a gyanút, hogy a Frontot kriptokommunisták uralják.

A feljegyzés konklóziója szerint az új hatalom arra használhatja ki a nemzetiségek közötti feszültségeket, hogy önmagát stabilitást generáló tényezőként tüntesse fel.

Éppen ez történt nem sokkal később, március elején Marosvásárhelyen. Ürügyet kerestek egy magyarellenes pogromra, buszokkal odaszállított, félrevezetett románokkal verették szét a magyarokat a városban, ami egyrészt Iliescu és köre hatalmának megszilárdításához vezetett, és ürügyet szolgáltatott a Securitate újraszervezéséhez és reaktiválásához is Román Hírszerző Szolgálat (SRI) néven.

(itthon.ma, foter.ro)

Kapcsolódó híreink

Váratlan csőtörés semmisített meg dokumentumokat Borkai ügyvédjének irodájában

Szabó Norbert

Ismét meredeken csökken az olaj ára

Dunai Tibor

Nincs turista: harmadával nőtt a flamingók száma Albániában (videóval)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben