22 C
Budapest
2020. június 3., szerda
Elemi.hu
Belföld Hírek

A tűzoltók 73,9 százaléka fontolgatja a leszerelést.

Csórónak és megalázottnak érzik magukat…

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete idén második alkalommal indított közvélemény-kutatást a tűzoltó hivatással kapcsolatos kérdésekről. Ezúttal csak a ténylegesen vonulós beosztást betöltő hivatásos tűzoltókat kérdezték meg a hivatásukat és életpályájukat érintő kérdésekről. Kérdőívükben arra keresték a választ, hogy mit szeretnének a tűzoltók. Előző kérdőívükben a lakosság véleményét kérdezték meg arról, hogy szerintük mit érdemelnének a tűzoltók a járandóságukat illetően, ezúttal maguk a tűzoltók kaptak lehetőséget arra, hogy szabadon elmondják az életpályájukkal kapcsolatos kívánságaikat és a problémáikat. A kérdőív 2019. augusztus 1-jén indult és két hétig érkezhettek válaszok. Összesen 1392 válasz érkezett, melyekből ugyan messzemenő következtetést levonni nem lehet, de híven tükrözi a tűzoltó-társadalom véleményét és álláspontját.


Arra a kérdésre, hogy mi tarthatná vissza azokat, akik a tűzoltó pálya elhagyására készülnek, egyértelmű válaszok születtek: 95,6 százalékuk magasabb bért akar, 95,2 százalékuk a Fidesz-kormány által 2012-ben elvett szolgálati nyugdíj visszavezetését követeli, de 71,3 százalékuk jelölte meg azt is, hogy a tűzoltóság kapja vissza önállóságát a szakmában közutálatnak örvendő Katasztrófavédelem alól. Egyébként egy másik, ide tartozó kérdésre a tűzoltók 93,4%-a azt felelte, hogy semmi szükség nincs a Katasztrófavédelemre a tűzoltói feladatokhoz, holott az ezzel járó problémákat hosszasan tudnák sorolni.

A béremelések szükséges mértékére adott válaszok szerint a tűzoltók legnagyobb csoportja, 38,5 százaléka 50%-os béremelést várna el, de 18,5 százalékuk a 100%-os emelést, tehát a fizetés duplázását jelölte meg.

Kapcsolódó híreink

Nem kell a román zászlót kitűzni

Dunai Tibor

Saját partnereiket futtatta Siófokon apa és fia

Szabó Norbert

Öten mentek a fizetésükért, de erőszak lett a vége

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben