2020. május 31., vasárnap
Elemi.hu
Hírek Kultúra

A szomszéd ház falára vetíti filmjeit egy párizsi mozi

A szomszéd lakóház falára vetíti filmjeit egy párizsi mozi, mivel a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására elrendelt kijárási korlátozások miatt a La Clef is kénytelen volt bezárni.

“Azt mondtuk: ha már a teremben nem vetíthetjük filmjeinket a közönségnek, bontsuk le a falakat és mutassuk be filmjeinket kívül”

– mondta az ötlet kezdeményezője, Derek Woolfenden a Reuters brit hírügynökségnek péntek éjjel az előtt, hogy elkezdték volna vetíteni a Kirk Dougles főszereplésével 1955-ben bemutatott Kőkemény ököllel című westernfilmet.

A kijárási tilalom a párizsiakat “szobafogságra” ítélte, csupán vásárolni és testedzeni mehetnek az utcákra. A filmet azonban ablakaikból vagy balkonjukról is nézhetik.

“Éreztük, hogy a környék lakói valamiféle eseményre vágynak, mivel semmi sem maradt számukra, az utcák üresek, a hangulat nagyon szomorú”

– magyarázta Woolfenden.

A La Clef csapata bevonta a helyieket is a kezdeményezésbe: velük konzultálva választják ki minden héten, milyen film látható.

“Ez fantasztikus. Visszavisz a múltba, amikor még együtt nézhettük a filmeket”

– örvendezett erkélyéről Christine Davenier a filmet nézve.

A La Clef hivatalosan bezárt 2018 áprilisában, tulajdonosai el akarták adni az ingatlant. Szeptember óta azonban Woolfenden vezetésével mozirajongók, független filmesek vették birtokukba az épületet, akik ellenezték az eladást és azt ígérték, hogy addig nem moccanak, amíg nem biztosítják, hogy az épület moziként működhessen. Még négyezer eurós bírságot is kaptak az épület elfoglalásáért, de fellebbeztek.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Átvonultak rajtunk a bolgárok és a románok múlt éjjel

Dunai Tibor

Csaknem 20 ezer rabot engednek szabadon a Dél-afrikai Köztársaságban

Kiss Albert

Állami lesz a Mátrai Erőmű

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben