21.7 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Hírek Környezetvédelem

A szelektíven gyűjtött szemét is az ázsiai vizekben köt ki

A legtöbb európai országnak nagyon fejlett a hulladékgazdálkodási infrastruktúrája, ennek ellenére a szétválogatott szemét 46 százalékát exportálják a kontinensről, nagyrészt olyan délkelet-ázsiai fejletlenebb országokba, ahol a hulladékgazdálkodás csaknem ismeretlen fogalom.

Ha a szétválogatott hulladék elkerül az ázsiai országokba, nagy részét az újrafeldolgozó üzemek nem fogadják be, így megmarad a helyi hulladékfeldolgozásnak, amiről köztudott, hogy az óceáni szennyezés jó részéért felel – írja az EurekAlert nyomán a 24.hu.

Az Environment International tudományos folyóiratban az ír Galway-i Nemzeti Egyetem kutatói megvizsgálták a legjobb és legrosszabb eshetőséget is, ami az ázsiai országokba jutó európai hulladékot és annak útját illeti.

A kutatás bebizonyította, hogy az exportált hulladék 31 százalékát még csak meg sem próbálják újrahasznosítani a célországban.

A polietilén az egyik leggyakrabban használt műanyag Európában, az eredmények pedig azt mutatták, hogy egyes országok (Olaszország, Szlovénia, Egyesült Királyság) ilyen anyagot is exportálnak ázsiai országokba, ami azt is jelenti, hogy hulladékuk megjelenik a tengerekben és az óceánokban.

Az eredmények azt mutatják, hogy az újrahasznosító sikertörténetekből valószínűleg gyököt kell vonnunk, ugyanakkor a kutatók megjegyezték, hogy nem rettentenének el senkit a szelektív hulladékgyűjtéstől. Mindennel együtt ez a legjobb hulladékgazdálkodási megoldás, igaz, van még bőven mit javítani rajta rövid és hosszú távon is.

Kapcsolódó híreink

Börtönbe akart kerülni, mert ott jobb. Megtámadott egy nőt

bojtilaszlo

Mi Magunk vlog: a bűnözésről és a sályi megemlékezésről

Szabó Norbert

Diákok aláznak meg egy tanárt

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben