19.5 C
Budapest
2020. június 2., kedd
Elemi.hu
Belföld Hírek

A pesti vásárló 119 ezret, a szabolcsi 62 ezret költ

A budapesti vásárló kétszer többet költ havonta a boltban, mint a szabolcsi, vagy a nógrádi. A különbség ugyanakkor most 2019-ben valamelyest kisebb, mint 2018-ban volt. Nem a budapestiek költöttek többet, hanem a szabolcsiak. A családi kassza mintegy 40%-a a boltban köt ki – írja a blokkk.com.

2019-ben eddig 5,8%-kal nőtt a boltos költekezés, a havi bruttó átlagkeresetek pedig 10% körüli ütemben emelkedtek. Az elmúlt néhány esztendőben is hasonló kép rajzolódott ki, de ezen belül tetemes az egyes földrajzi térségek különbözősége a boltos költekezésben, azzal együtt, hogy kivétel nélkül minden megyében nőttek a keresetek. Így volt ez régen is.

 

A budapestiek költik a legtöbbet, a szabolcsiak és a nógrádiak a legkevesebbet a boltban

 

A boltos költekezés területi különbözőségeiben döntő ok egy-egy földrajzi térség gazdasági fejlettsége, ereje. Számítanak különféle, az egyes térségekre jellemző sajátosságok is, például az idegenforgalom, turizmus súlya, a közlekedési viszonyok, a településszerkezet, vagy éppen a megye országon belüli elhelyezkedése, például egyes ipari központok, vagy éppen az országhatár közelsége.

Az egy lakosra jutó havi boltos költekezésben az ország közepe volt a legerősebb 2019 első félévében is, Budapest az első, Pest megye a harmadik, nyilván a fővárost övező bevásárlónegyedek jóvoltából is, amelyek döntő részben az autós bevásárlásokra épültek. És sokan onnan járnak dolgozni a fővárosba. Nem meglepő az sem, hogy az iparilag fejlett Győr-Moson-Sopron lakói a sorban a második legnagyobb költekezők, a főváros és Pest megye között. Mindhárom területen az egy főre jutó havi boltos költekezés értéke százezer forint felett van.

Nógrádban és Szabolcsban csak 62 ezer forintra futja havonta a boltban költekezni, de Békésben és Borsodban is csak 72 ezer forint ez az érték.

(blokkk.com)

Kapcsolódó híreink

Vízi erőmű épül Afrika utolsó érintetlen területén.

bojtilaszlo

Karácsony nyerte az ellenzéki főpolgármesterek előválasztását.

bojtilaszlo

Rekord kokainfogás

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben