A pesti vásárló 119 ezret, a szabolcsi 62 ezret költ

By on 2019.10.10. 0 49 Views

A budapesti vásárló kétszer többet költ havonta a boltban, mint a szabolcsi, vagy a nógrádi. A különbség ugyanakkor most 2019-ben valamelyest kisebb, mint 2018-ban volt. Nem a budapestiek költöttek többet, hanem a szabolcsiak. A családi kassza mintegy 40%-a a boltban köt ki – írja a blokkk.com.

2019-ben eddig 5,8%-kal nőtt a boltos költekezés, a havi bruttó átlagkeresetek pedig 10% körüli ütemben emelkedtek. Az elmúlt néhány esztendőben is hasonló kép rajzolódott ki, de ezen belül tetemes az egyes földrajzi térségek különbözősége a boltos költekezésben, azzal együtt, hogy kivétel nélkül minden megyében nőttek a keresetek. Így volt ez régen is.

 

A budapestiek költik a legtöbbet, a szabolcsiak és a nógrádiak a legkevesebbet a boltban

 

A boltos költekezés területi különbözőségeiben döntő ok egy-egy földrajzi térség gazdasági fejlettsége, ereje. Számítanak különféle, az egyes térségekre jellemző sajátosságok is, például az idegenforgalom, turizmus súlya, a közlekedési viszonyok, a településszerkezet, vagy éppen a megye országon belüli elhelyezkedése, például egyes ipari központok, vagy éppen az országhatár közelsége.

Az egy lakosra jutó havi boltos költekezésben az ország közepe volt a legerősebb 2019 első félévében is, Budapest az első, Pest megye a harmadik, nyilván a fővárost övező bevásárlónegyedek jóvoltából is, amelyek döntő részben az autós bevásárlásokra épültek. És sokan onnan járnak dolgozni a fővárosba. Nem meglepő az sem, hogy az iparilag fejlett Győr-Moson-Sopron lakói a sorban a második legnagyobb költekezők, a főváros és Pest megye között. Mindhárom területen az egy főre jutó havi boltos költekezés értéke százezer forint felett van.

Nógrádban és Szabolcsban csak 62 ezer forintra futja havonta a boltban költekezni, de Békésben és Borsodban is csak 72 ezer forint ez az érték.

(blokkk.com)