17.7 C
Budapest
2020. augusztus 5., szerda
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

A palesztin miniszterelnök utasította kormányát az Izraellel és az Egyesült Államokkal kötött egyezmények haladéktalan felmondására

Mohammed Staje palesztin miniszterelnök utasította kabinetjét az Izraellel és az Egyesült Államokkal kötött megállapodások felmondásának haladéktalan életbe léptetésére – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség csütörtökön. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló eközben azt mondta, véget vetnek az együttműködésnek az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) is.

    “Vége a biztonsági együttműködésnek az Egyesült Államokkal és Izraellel” – jelentette ki Erekát újságíróknak, hozzátéve, hogy a CIA-t már értesítették a döntésről.

 Az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetsége a döntést egyelőre nem kommentálta.
Noha a Washington és Rámalláh közti együttműködés több pontját a palesztin fél már korábban felmondta, az után, hogy az Egyesült Államok Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette izraeli nagykövetségét, az amerikai és a palesztin hírszerzés kapcsolatát ez mostanáig nem érintette.
Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden közölte: érvénytelennek tekinti az Izraellel és az Egyesült Államokkal kötött valamennyi korábbi megállapodást. Abbász azt követően döntött így, hogy Izrael ragaszkodik több mint 130 ciszjordániai zsidó telep bekebelezéséhez az Egyesült Államok közel-keleti béketerve alapján. Ez volt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök legutóbbi választási kampányának központi ígérete, miután Donald Trump amerikai elnök januárban előterjesztett béketerve megengedte a szóban forgó területek Izraelhez csatolását.
Az izraeli kormány egyelőre nem reagált Abbász bejelentésére, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter viszont sajnálatosnak nevezte azt, és reményét fejezte ki, hogy a palesztinok folytatják majd tárgyalásaikat Izraellel. A palesztin elnök korábban is fenyegetőzött már az egyezmények felmondásával.
A Wafa értesülése szerint Staje és kormánya teljes mellszélességgel kiáll Abbász mellett. A palesztin vezetés a kétoldalú szerződések és a nemzetközi jog megsértésének tekinti az annexiós tervet.
Abbász szerint a megállapodások felmondása az izraeli hadsereg és a palesztin biztonsági erők együttműködésére is hatással lesz. A palesztin erők eddig az izraeli hadsereg ciszjordániai razziáit és terrorellenes műveleteit támogatták.
Az amerikai béketerv értelmében Ciszjordánia 70 százaléka a palesztinok felügyelete alatt állna, azonban megmaradnának a területen az összesen több százezres zsidó telepek. Emellett a palesztinok nem ellenőrizhetnék saját határaikat, Jeruzsálem pedig Izrael oszthatatlan fővárosa lenne.
Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. A palesztinok a megszállt területeken hoznák létre saját államukat Kelet-Jeruzsálem központtal.

MTI

Kapcsolódó híreink

43 millió forintot érő dollárt talált, visszaadta

Kiss Albert

Megszavazta saját fizetésemelését a baloldali összefogás – megtámadták, aki ellenük voksolt

janositamas

Duda: a NATO jóváhagyta baltikumi és lengyelországi védelmi tervét

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben