16.1 C
Budapest
2020. április 4., szombat
Elemi.hu
Belföld Hírek

A operatív törzs szerdai tájékoztatója – A MOL fertőtlenítőt fog gyártani

A operatív törzs szerdai tájékoztatója – Rendkívüli bejelentést tett a MOL!

Ratatics Péter, a MOL vezérigazgatója:
A Mol almásfüzítői üzemében mostantól fertőtlenítőt gyártanak szélvédőmosó-folyadék helyett: a fertőtlenítő nemcsak különféle felületeken, de az emberi bőrön is használható. Először intézmények, közlekedési társaságok számára lesz elérhető, majd a kiskereskedelemben lehet kapni: először MOL- kutakon, majd más boltokban is.

Napi 50 ezer liter fertőtlenítőt gyártanak, s a következő két három hónapra el tudják látni az országot.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a védekezéshez szükséges alapanyagokért az egész világ versenyben van. Az elmúlt évtizedekben Magyarország barátként tekintett a keleti országokra, ezért is lehetséges, hogy nagy számú védekezőeszköz érkezett Kínából a napokban.

Kibővítik az itthoni gyártókapacitásokat is, ezek könnyen elérhetőek és hamarabb eljut az egészségügyi intézményekbe és a lakossághoz. Ezen üzemek bővítése munkát jelent olyan gyáraknak, amelyek éppen a járvány miatt szüneteltetnék a tevékenységüket, így enyhíthetnek a gazdasági nehézségeken is.

Ruszin Romolusz dandártábornok:

84 re emelkedik ma a honvédelmi irányító törzsek által irányított cégek száma. Ma az oxigén előállítással, vagy élelmiszer ellátással foglalkozó, ebből a szempontból Magyarországon kulcsszerepben lévő cégekhez vonultak ki a honvédségi irányítók. Nem arról van szó, hogy fegyveresek vonulnak ki ezekhez a vállalatokhoz, ezek a csoportok a vállalatok irányítását, működését segítik.

A honvédség ezen kívül tábori ágyakkal segített több önkormányzaton, járőröznek bizonyos településeken. Volt olyan, hogy magyarokat inzultáló külföldieket tartóztattak fel a katonai rendészek, amíg a rendőrök kiérkeztek, sőt, már több várostól kaptak megkeresést, hogy lehetséges-e náluk is katonai járőrökkel segíteni a közbiztonságot. A tábornok szerint ez a Honvédségbe vetett bizalmat mutatja.

Müller Cecília tisztifőorvos
10-re emelkedett a vírusban elhunytak száma, a legutóbbi elhunyt egy brit beteg. Minden elhunyt szenvedett valamilyen más krónikus betegségben is.

Az idősekhez szólva Müller Cecília azt mondta: számos idős ember különböző idősotthon lakója. Az ő védelmük is rendkívül fontos, elrendelték a látogatási tilalmat korábban, hogy ne hurcolják be az intézményekbe a betegséget. Az otthonok lakói tartsák be egymástól is a biztonságos távolságot, legalább másfél métert, ne legyenek az épületen belül csoportosulások.

A kijárási tilalom egyelőre úgy értelmezendő, hogy természetesen az idősotthonok udvarára menjenek ki, ez javasolt is, a friss levegő miatt. Az idősotthonokban felvételi zárlatot rendeltek el, mert a vírus az egész országban jelen van, így nem kívánatos, hogy egy ismeretlen egészségi állapotú személy bemenjen ezekbe a közösségekbe.

Az időseknek azt javasolta a tisztifőorvos, mozogjanak a szobájukban, szellőztessenek, az intézményük fenntartója pedig gondoskodjon az egészséges táplálkozásról.

Tartsák a kapcsolatot szeretteikkel, vagy a modern technikai eszközök segítéségével.

Az idősotthonokban is fontos, hogy a mentális egészségüket is fenntartsák.

Müller Cecília megosztott egy példát is a hallgatósággal: van olyan hely, ahol a teljes személyzet beköltözött az idősotthonba és heti váltásban dolgoznak, megakadályozva, hogy a kórokozó bejusson a közösségbe.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője:

Újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány az egészségügyi védőeszközök beszerzésére, így a védőeszközök és a lélegeztetőgépek beszerzése folyamatos.

Elrendelték a kórházak és intenzív osztályok kapacitásának bővítését.

Kiskunhalason a konténerkórház építése jó ütemben zajlik, már szereik a lélegeztetőgépeket. A Hungexpo területén 330 fős ideiglenes kórházat alakítanak ki. Ezeket csak akkor használják majd, ha a normál kapacitások már nem lesznek elegendőek, bízva abban, hogy ez minél később kerül sor.

Néhány településen az önkormányzatok kijárási tilalmat vezettek be, ezekkel kapcsolatban törvényességi észrevételt tesznek Az olaszországi és ausztriai intézkedések elemzése: az osztrák helyi karanténok, a határellenőrzés, a hazaérkezők kötelező házi karanténja hatékony intézkedéssorozat volt, lassította a járvány terjedését.

A határon csak kisebb fennakadások vannak.

 

 

Kapcsolódó híreink

Lemondott a Jobbik pártigazgatója Szabó Gábor “Szaszi”

Dunai Tibor

Elképesztően drámai a turizmus helyzete

Dunai Tibor

Momentum: Kerpel-Fronius a főpolgármester-jelölt.

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben