2020. május 31., vasárnap
Elemi.hu
Környezetvédelem

A napelem, amely levegőből nyert vízzel hűti magát

A napelemek hatásfoka jelentősen javítható azok megfelelő hűtésével, aminek eddigi akadálya a hozzá szükséges túl nagy mennyiségű víz volt. Éppen ezért számít komoly áttörésnek az az újfajta napelem, amely a levegőből nyert vízzel csökkenti a hőmérsékletét.

Az elmúlt években a kutatók olyan anyagokkal kísérleteztek, melyek alkalmasak a vízpárából iható mennyiségű vizet teremteni. A legjobban a szén nanocsövek teljesítettek, azon belül is a speciális polimer és kalcium-klodrid keverékéből álló gél, amely éjszaka, amikor hűvös van, és nagyobb a páratartalom, képes nagy mennyiségben megkötni a vizet a levegőből, majd nappal, a hőmérséklet emelkedésével fokozatosan elpárologtatni azt. Ráadásul ha a gélt áttetsző műanyaggal borítják be, a párolgó víz sem jut messzire, hanem ismét lecsapódik és összegyűjthető.

Ezt a koncepciót próbálták ki a Hongkongi Egyetemen a napelemek hűtésére. A gélt egy centiméter vastagon kenték fel egy sztenderd szilícium napelem hátoldalára. A terv az volt, hogy a gél éjszaka magába szívja a vizet, majd ezt nappal elpárologtatja, ezáltal hőt vonva el és hűtve a napelemet, ahogy az izzadás teszi a testtel. A koncepció bevált:

a géllel bevont napelemek hőmérséklete akár 10 °C-kal is csökkent, az átlagos hatásfok pedig egy kültéri teszt során 15 százalékról 19 százalékig ugrott ennek hatására.

A napelemek hűtéséhez szükséges gélmennyiség – a páratartalomtól függően – eltérő. Míg a sivatagos környezetben, 35 százalékos páratartalom mellett egy négyzetméter felület hűtéséhez nagyjából egy kilogramm gél kell, addig 80 százalékos páratartalom esetén 0,3 kilogramm is elegendő.
A Hongkong-i kutatók jelenleg azt kutatják, hogyan lehetne hatékonyan megoldani az elpárolgó víz újbóli lecsapatását, amit aztán további hűtésre vagy a napelemek portól való megtisztítására lehetne használni.

(Élőbolygónk.hu nyomán – Fotó: Shutterstock)

Kapcsolódó híreink

26,4 Celsius-fokot mértek az Északi-sarkkörön

Kiss Albert

350 millió facsemetét ültettek Etiópiában.

bojtilaszlo

Magyar találmány a Hidrogénhajtású repülő

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben