A kormány külön munkacsoportot alakít a Google és a Facebook miatt.

By on 2019.08.12. 0 229 Views

Trump is lépni akar a cenzúra ellen…

Az Igazságügyi Minisztériumban munkacsoport alakul a techmultikkal (például a Google és a Facebook) kapcsolatos szabályozói kérdések áttekintésére – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztivál európai uniós pontján az MTI tudósítása szerint.

A techmultik szabályozása világszinten központi kérdéssé kezd válni, a miniszter által említett problémák közül valóban fennáll, hogy:

Komoly adóoptimalizálási manővereket végeznek, vagyis minimalizálják az adójukat, a Facebooknak például magyarországi leányvállalata sincs,
Nem hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan milyen algoritmusok alapján teszik a tartalmakat a felhasználók elé,
Nem hozzák nyilvánosságra, pontosan milyen elvek mentén szűrik az esetlegesen jogszabálysértő (például pedofil vagy gyűlöletkeltő) tartalmakat,
Adatvédelmi aggályok is felmerültek az elmúlt években, többek közt a Cambridge Analytica-botrány nyomán.

Varga Judit a jelenlegi helyzetet elsősorban azért tartja aggályosnak, mert “ezek a cégek egyre inkább politikai és társadalmi aktorokként lépnek fel a világban”.

Nemcsak arra koncentrálnak, hogy a maguk területén jobbá tegyék a világot, hanem próbálják a mögöttük álló tulajdonosok meggyőződése szerinti világképet ráerőltetni a felhasználókra. Például a Facebooknak nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket.

A kormány multinacionális techóriásokkal kapcsolatos igazságügyi álláspontja egyébként azután látott napvilágot a Sziget fesztiválon, hogy kiderült, a Trump-kormányzat is lépésekre készül a “konzervatívellenes” közösségi médiumok, főképp a Facebook és a Twitter megregulázása érdekében.

A Fehér Házban a hírek szerint már elkészült egy elnöki rendelettervezet: a “Amerikaiak védelme az online cenzúrától” jogszabály arra kérné a szövetségi kommunikációs tanácsot, hogy dolgozzon ki szabályokat a techplatformok számára a jobboldali tartalmak levétele vagy állítólagos szándékos elnyomása kérdéskörében.

Varga Judit szerint az EU is próbálja lekövetni, hogy a személyes alapjogok mellett a véleménynyilvánítási szabadság ne sérüljön, de ennek nehéz a jogi eszközét megtalálni a virtuális térben. “Érdemes lenne ezzel a területtel mélyrehatóbban foglalkozni, hogy a multinacionális vállalatoknál kik és milyen szabályok, átláthatósági követelmények mellett hozzák meg döntéseiket. Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula van der Leyen is a fair share szükségességét említette. Ahogy a techóriások saját céljaikra használják virtuális tereinket, úgy hozzá kell járulniuk a teherviseléshez” – mondta, hozzátéve, hogy a digitális szolgáltatások adózására vonatkozó kezdeményezés egyelőre megfeneklett a tanácsban, de a téma folyamatosan jelen van, az OECD-n belül is zajlik a vizsgálódás.

Több, mint egy hónapja a Mi Hazánk Mozgalom jelentette be, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Facebook cenzúra miatt. Erről itt olvashat.

(index/hvg/MTI)