25.8 C
Budapest
2020. július 15., szerda
Elemi.hu
Külföld

A karácsonyt becsmérelte a bécsi török nagykövet

Susanne Raab néppárti integrációs miniszter bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet, amiért az néhány napja Bécsben a Ramadan záró rendezvényén “egoistának” nevezte a karácsonyt. A diplomata azóta bocsánatot kért a történtek miatt.

A török nagykövet török nyelven tartott beszédet az egybegyűlteknek; abban Recep Tayyip Erdogan török elnököt és a muszlim testvériséget éltette, majd az egyik legnagyobb keresztény ünnepet, a karácsonyt is szóba hozta.

A “karácsony” szót szándékosan németül ejtette, hogy azt mindenki megértse. Beszédében összehasonlította a muszlim és a keresztény szokásokat;

mint fogalmazott, a keresztények “önző módon viselkednek, behúzódnak a négy fal közé”, és – szemben a muszlimokkal – nem osztanak szét ajándékokat.

A beszédről felvétel is készült, ami eljutott az osztrák sajtónak.

A keresztényekről tett bíráló megjegyzés miatt Susanne Raab integrációs miniszter behívatta a török nagykövetet, és elrendelte a rendezvényen történtek kivizsgálását. A nagykövet a találkozón azzal érvelt, hogy félreértették a kijelentését. A lap ugyanakkor azt mondja, hogy két anyanyelvi tolmács segítségével fordították le a beszédet.

A nagykövet csütörtökön végül bocsánatot kért. Mint mondta, semmi sem áll távolabb tőle, mint hogy megsértse mások vallási érzéseit. Beszédében arra utalt, hogy a karácsony mennyire megváltozott a fogyasztói társadalomban, és semmiképpen sem a vallás követőit hozta szóba, legyenek azok keresztények vagy muszlimok – tette hozzá. Ceyhun hangsúlyozta azt is, hogy ha valamit bírálni akart, akkor azt, hogy szerinte értékes hagyományok halványultak el, és így az ünnep eredeti jelentése is megváltozott.

Susanne Raab integrációs miniszter világossá tette: nem tartja elfogadhatónak, ha megvetően beszélnek a keresztény értékekről és hagyományokról.

Kivizsgálják, hogy a török egyesület rendezvénye vallási vagy politikai jellegű volt-e, és hogy megsértették-e a társadalommal és az állammal szemben elvárható alapvető pozitív hozzáállást.

Fel kell deríteni azt is, megsértették-e az Ausztriában élő muszlimok jogállását szabályozó törvényt. A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy elutasítja az Ausztriában létesített török egyesületek törökországi finanszírozását.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Totális határzár elrendelésére hatalmazta fel rendőreit a szerb elnök

Szabó Norbert

Nagy-Britannia: szomáliai nő gyilkolt meg egy 7 éves kislányt

Irányi Dániel

Szlovénia ismét bevezethetné a sorkatonai szolgálatot

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben