17.7 C
Budapest
2020. június 5., péntek
Elemi.hu
Kiemelt Külföld

A bolgár kormány elárasztja az Evros folyót, hogy megállítsa a migráns inváziót

A bolgár kormány megnyitotta az Evros folyó egyik gátját abban a reményben, hogy a megemelkedő vízszint majd megállítja a görög határ felé induló migránsokat.

Az Ivaylovgrad gát megnyitását Görögország kérvényezte, majd a Greek Reporter a vízszintemelkedés sikeréről számolt be.

Bulgária fellépése azután vált szükségessé, hogy Törökország bejelentette, nem tartóztatja fel tovább – a főként 16 és 40 év közötti férfiakból álló – migránsokat, hanem útnak indítja őket Görögország felé.

Az illegális bevándorlók több ezres tömegekben indultak az Evros folyó felé, hogy azon keresztül jussanak be az Európai Unió területére.

A görög miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis az Angela Merkellel folytatott találkozója során elmondta, ha Erdogan újra akarja tárgyalni az EU-val kötött egyezményt, előbb vonja vissza a határra küldött migránsokat, és hagyjon fel a dezinformációk terjesztésével.

Azon túl, hogy Mitsotakis elismerte Törökország szerepét a bevándorlás feltartóztatásában, kifejtette sem a görögök, sem az EU nem engedhet semmiféle zsarolásnak.

A görög miniszterelnök ezenkívül felszólította Erdogant, vegye fontolóra más intézkedések meghozatalát, például egy közös görög-török közös határőrszolgálat felállítását.

Törökország belügyminisztere, Süleyman Soylu ezzel szemben a CNN Türknek azt nyilatkozta, ha ők valóban megindítják a migránsáradatot, azt Európa kormányai “nem fogják túlélni”.  Mint mondta:

A tömeges bevándorlás drasztikusan meg fogja változtatni Európát, elpusztítja gazdaságát, olyan káoszt hoz létre, amely az európai részvénypiacok összeomlását okozhatja.

(voiceofeurope.com nyomán)

Kapcsolódó híreink

Erfurt muszlim polgármester-helyettese: minden német faluban lesz mecset

bojtilaszlo

Európa több országában is lassul a járvány terjedése – ÖSSZEFOGLALÓ

Dunai Tibor

Izraeli katonával végeztek Ciszjordániában

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben