23 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Környezetvédelem

A borok is megsínylik a klímaváltozást

Az elmúlt harminc év alatt három héttel korábbra tolódott a szüret a francia Languedoc régióban, és 4 fokkal emelkedett a borok alkoholtartalma. Ez a jelenség is a klímaváltozás számlájára írható. 

2019-ben, amikor a hőmérséklet 46 Celsius-fok fölé emelkedett, a helyi szőlőtermesztők a terméseik felét elveszítették.

„Néhány éve már augusztus közepén szüretelünk, holott szeptemberben kellene”

– emlékszik vissza Domaine de Saumarez, az egyik helyi szőlész.

Az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek komoly hatással vannak a mediterrán térségek bortermelésére. Az átlaghőmérséklet 2 fokos emelkedését még át tudják vészelni a szőlészetek,

ha azonban a felmelegedés eléri a 4 fokot, az a szőlők teljes eltűnéséhez vezethet.

A hőség a szőlő természetét is megváltoztatja: a bor alkoholtartalma 11 helyett 14, de akár 15 fokos is lehet. A termelők most a többi között azzal kísérleteznek, hogy növelik a talaj szervesanyag-tartalmát, hogy az „hidratáltabb” maradjon, és hőségállóbb fajtákat ültetnek. Vajon az új fajtából készülő, más ízű borokat hogyan fogadják a fogyasztók?

(hvg.hu, Élő Bolygónk nyomán)

Kapcsolódó híreink

Az Északi-sark rendkívüli felmelegedésére figyelmeztet a Meteorológiai Világszervezet

Kiss Albert

Skandinávia: újrahasznosítás, mint művészeti ág

Irányi Dániel

Őríjtő pusztítása volt az ausztrál erdőtüzeknek

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben