27.7 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Kultúra

A 91 évesen hétfőn elhunyt Ennio Morricone zeneszerző

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök a Morricone családjának küldött részvétüzenetében azt írta a művészről: “kifinomult és népszerű zenészként mély nyomot hagyott az 1900-as évek második felének zenetörténetében”. Alkotásai “jelentősen hozzájárultak Olaszország presztízsének erősítéséhez és népszerűsítéséhez a világban”.


“Végtelen hálával örökké emlékezni fogunk Ennio Morricone mester művészi géniuszára. Álmodozásra késztetett és megindított minket. Emlékezetes dallamokat írt, amelyek felejthetetlenné váltak a zene és a mozi történetében” – írta a Twitteren Giuseppe Conte miniszterelnök.


Aurelio De Laurentiis olasz filmproducer szerint “Ennio Morricone magával viszi a mozik világának egy részét. Alázattal társuló nagysága, amellyel sohasem hivalkodott, lehetővé tette, hogy kis és nagy filmeket is támogasson. Különleges lélekkel ruházta fel ezeket, mely által tökéletessé és felejthetetlenné váltak”.
Dario Franceschini olasz kulturális miniszter az egyik legnagyobb olasz mesternek nevezte Morriconét, aki “megérintette és álmodozásra indította melódiáival az egész világot”.


Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője is sajnálatát fejezte ki “a nagy olasz zeneszerző, Ennio Morricone halála miatt”, és fejet hajtott “utánozhatatlan stílusa és ikonikus dallamai előtt”.


Jean-Michel Jarre francia zeneszerző-előadóművész a Twitteren búcsúzott. “Ennio Morricone egy különleges hang, varázslatos dallamok, óriási hatás és az inspiráció állandó forrása: szeretet és tisztelet” – írta rövid üzenetében.


Mások mellett megemlékezett még a zeneszerzőről Antonio Banderas spanyol színész, Edgar Wright angol rendező, forgatókönyvíró és producer, valamint Chance the Rapper amerikai rapper-producer-dalszerző is.
A legendás filmzenék komponistája hétfő hajnalban, egy római klinikán hunyt el. Tíz nappal ezelőtt elesett és combnyaktörést szenvedett, halálát az emiatt fellépő komplikációk okozták. Karrierje során több mint 500 film zenéjét írta, köztük az Egy maréknyi dollárért és a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusokét.

Forrás: MTI

Kapcsolódó híreink

Jézust homoszexuálisként ábrázoló filmet adott ki a Netflix

Szabó Norbert

Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok kardvívó 100 éve született

Szabó Norbert

Egyenlő arányban legyenek fekete és fehér színészek a francia filmekben

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben