11.2 C
Budapest
2020. április 3., péntek
Elemi.hu
Hírek Sport

26-0-ra vertük Máltát, csoportgyőztes a férfi pólóválogatott az Eb-n

Magyarország 26-0-ra verte Máltát a vízilabda Eb csoportkörében, ezzel teljesítette a csoportgyőzelemhez szükséges célt, hogy legalább 20 gólos különbséggel nyerjen. Märcz Tamás csapata egyből a negyeddöntőbe jutott.
Délelőtt eldőlt, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatottnak 20 góllal kell vernie Máltát a szombat esti mérkőzésen a Duna Arénában ahhoz, hogy a spanyolokat a jobb gólkülönbségnek köszönhetően megelőzve meglegyen a csoportelsőség, és ezzel a nyolcaddöntőt kihagyva egyből a negyeddöntőben kezdhessen Märcz Tamás csapata.

A legutóbbi két magyar-máltai egyaránt 24-8-as végeredményt hozott, de mindkettőn erősen kísérletező felállású és keretű magyar csapat állt ki, így előzetesen teljesíthetőnek tűnt az egyáltalán nem gyerekjátéknak minősülő cél.

Az első gól fél perc után már meg is volt Erdélyi Balázs közeli pöccintéséből, majd tökéletes védőmunkával, illetve a meglehetősen határozatlan máltai védelem hibáit kihasználva a magyar csapat túlteljesítette az átlagot, és 6-0-ra nyerték az első negyedet. A máltaiak egyetlen kapu felé tartó lövése az utolsó másodpercben jött, amikor a kapus emelte rá elkeseredett módon, de ebből sem született gól.

A második negyedben még jobban ment a termelés: miközben a védelem továbbra is hibátlanul dolgozott, a máltai kapu előtt sem torpant meg a válogatott. Az első máltai emberelőny sem hozott kaput találó lövést, Nagy Viktornak csak a második negyed második felében kellett először érdemben játékba avatkoznia, annyira jók voltak a blokkok előtte. A gólkényszer miatt támadásban többnyire a biztonsági megoldásra mentek a magyar játékosok, de a szünetig így is belefért Varga Dénestől egy csavarból és egy finom ejtésből, Jansik Dávidtól pedig egy éles szögből szerzett találat. A lehengerlően játszó magyar csapat a szünetig 13-0-ra lépett meg, ami után akár pár hiba is beleférhetett volna a második félidőbe.
Hiba viszont nem jött, így a spanyol-török végeredménye által kijelölt húszgólos különbség már a harmadik negyedben megvolt, olyannyira, hogy az utolsó nyolc perc már 21-0-ról indult. A harmadik negyed legnagyobb problémáját az jelentette, amikor az egyik máltai lövés fejen találta a kapus Nagyot, de szerencsére gyorsan kiheverte a dolgot – 19-0-nál például úgy örült az ötödik védésének, mintha az olimpiai vagy vb-döntőben fogta volna meg a sorsdöntő dobást.

Az utolsó negyedben papíron az is elég lett volna, hogy pihenjen a magyar csapat, és csak döntetlenre hozza ki a nyolc percet, de a 21-0-s kezdés után inkább csal lassított, mint hogy leállt volna Märcz csapata, és az is belefért, hogy az utolsó negyedet „csak” 5-0-ra nyerjék meg, beállítva a 26-0-s végeredményt.

Egyszerű dolgokat beszéltünk meg, persze a megvalósítás nem olyan egyszerű. Nem nagyon emlékszem olyanra, hogy valakit nullán lehet tartani, ami most nagyon fontos volt, hiszen Máltának sem lenne könnyű huszonhat gólnál többet lőni. Csapatként funkcionáltak a játékosok, nehéz helyzetbe kényszerítették a máltaiak lövőit, ami pedig kapura ment, azokat Nagy Viktor védte

– idézte az MTI Märcz Tamás csapatkapitányt. Märcz hozzátette, hogy a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon is tudott egy nap pihenőt adni a csapatnak, ami akkor nagyon jót tett az együttesnek, ezért várhatóan most is így jár majd el.

Az Eb-k történetében 2001 óta először fordult elő, hogy egy mérkőzésen az egyik csapat nem szerzett gólt, akkor ugyancsak Budapesten a spanyolok 4-0-ra győzték le a hollandokat.

A kiütéses győzelem egyben azt is jelenti, hogy a férfi válogatott megelőzte a csoportban Spanyolországban, és a női csapathoz hasonlóan csoportelsőként jutott tovább. A férfi csapat a negyeddöntőben majd Grúzia (Georgia) és a később eldőlő B csoport második helyezettjének győztesével játszik majd.

A magyar csapat legeredményesebb játékosa a 7 gólig jutó Zalánki Gergő volt, Varga Dénes 6, Pohl 3, Vámos, Manhercz, Erdélyi 2-2, Jansik Szilárd, Hosnyánszky, Mezei, Angyal pedig 1-1 gólt dobtak. A mezőnyjátékosok közül egyedül Hárai Balázs nem volt eredményes, ám a közvetlen negyeddöntő miatt aligha bánja ezt.

Európa-bajnokság, férfiak, csoportkör, 3. forduló

C csoport

Magyarország-Málta 26-0 (6-0, 7-0, 8-0, 5-0)
Spanyolország-Törökország 24-7 (5-3, 6-1, 8-1, 5-2)
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 7 pont (56-16), 2. Spanyolország 7 (58-25), 3. Törökország 3, 4. Málta 0
A többi csoport eredményei (és állása)

A csoport

Horvátország-Szlovákia 16-4 (3-0, 4-2, 4-1, 5-1)
Montenegró-Németország 10-3 (2-1, 3-0, 3-1, 2-1)
A csoport végeredménye: 1. Horvátország 9 pont, 2. Montenegró 6, 3. Németország 3, 4. Szlovákia 0
B csoport

Románia-Oroszország 11-10 (3-3, 3-2, 2-0, 3-5)
később 20.30 Szerbia-Hollandia
D csoport

Olaszország-Georgia 18-6 (4-1, 3-2, 5-3, 6-0)
Görögország-Franciaország 12-10 (3-1, 3-1, 3-6, 3-2)
A csoport végeredménye: 1. Olaszország 9 pont, 2. Görögország 6, 3. Georgia 3, 4. Franciaország 0

Forrás: Index, Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Kapcsolódó híreink

Lövöldözés Budapesten.

bojtilaszlo

350 millió facsemetét ültettek Etiópiában.

bojtilaszlo

Németországban a hadsereget is mozgósítják

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben