20.9 C
Budapest
2020. július 13., hétfő
Elemi.hu
Kiemelt Tudomány

25 ezer éves hatalmas mamutcsontokból álló építményt találtak Oroszországban (+képek)

Még az ókori épületek láttán is elámul az ember, de kiváltképp ez történik akkor, ha egy több tízezer éves épületről van szó: Oroszországban találtak egy olyat, melyet 25 ezer éve húzhattak fel.

Az őskori építmény érdekessége, hogy mamutcsontokból áll:  60 állatból származó csontokat számláltak meg a körkörös szerkezetben. Az ősi építményt, úgy vélik, hogy vadászó-gyűjtögető nép építhette, az azonban, hogy mi célból, talány a kutatók számára.

A titokzatos mamutcsont építmény

Képeken mutatjuk a 25 ezer éves ősi csontépítményt: az is kiderül, miért ez a legkülönlegesebb a hasonlók közt. Két oka is van! 2014-ben a helyszínre érkező régészek egyértelműen megállapították, hogy valami van a föld alatt, és 2015-ben meg is kezdődtek az ásatások. Az, hogy mi lehetett pontosan a célja a csontépületnek, vitatott: vagy lakóépület vagy élelemtárolásra szolgáló épület vagy pedig rituális célú épület lehetett. A bejáratot már nem lehet pontosan felismerni, de a régészek megtalálták az építmény közepén az ősi lakók rakta tűz nyomait, valamint zöldségek maradványait is.

Több hasonló csontépületet találtak már, ez a csontkör viszont mind közül a legnagyobb, sőt, nemcsak a legrégibb is. Átmérője 12,4 méter. E két dolog teszi kiemelkedő jelentőségűvé. További érdekessége, hogy akkoriban a vadászó-gyűjtögetők nem tartózkodtak hosszasan egy területen, hanem mindig továbbmentek új prédák és gazdagabb növényzet reményében.  Ezt az épületet azonban sokáig tarthatott felépíteni, ezért a szakértők valószínűsítik, hogy építői valamiért úgy döntöttek, mégis maradnak. A csontok származására két lehetséges verzió létezik: az egyik, hogy vadászatok során elejtett állatok csontjait őrizték meg, és használták fel. Az is előfordulhat azonban, hogy elhullott mamutok csontjaiból épült a 25 ezer éves épület.

A hatalmas állatok húsa, szőre és – mint látjuk – csontjai is segíthettek az embereknek túlélni a legzordabb körülményeket, így a jégkorszakot is.

Forrás: femina.hu

Kapcsolódó híreink

Négy hónap haladék a társasági adó befizetésére

Dunai Tibor

Kína ezer lélegeztetőgépet adományoz New York államnak

Dunai Tibor

14-15 éves elkövetők fosztottak ki egy férfit Oroszlányban

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben