20.9 C
Budapest
2020. július 13., hétfő
Elemi.hu
Gazdaság Kiemelt

2,2 millió koronavírusos betegnek szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

A tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ennek a hatóanyagnak a kivitelét tiltotta meg a magyar kormány. A Világgazdaság úgy tudja, a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus-terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag.

A Világgazdaság információi szerint, figyelembe véve a Covid-19 terápiás ajánlásokat,

a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy megtiltja a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét. Az exporttilalom az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható, ez hat hónapra szól.

Az gyógyszerről egyelőre annyit lehet tudni, hogy francia orvosok kis esetszámú klinikai vizsgálatról számoltak be a napokban.

Úgy látszik, hogy a hidroxiklorokvin hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírusos betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust.

(Világgazdaság nyomán, Fotó: Wikiwand)

Kapcsolódó híreink

Az alsó földköpenyből alakulhatott ki a legendás Hope gyémánt

Szabó Norbert

Milliárdokból adunk tiszta vizet és szívgyógyászati központot Ugandának

Szabó Norbert

Elbocsátja az Alcatel alkalmazottai harmadát a Nokia

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben