18.8 C
Budapest
2020. május 29., péntek
Elemi.hu
Környezetvédelem

2070-re akár le is nullázhatnánk az üvegházhatású gázok kibocsátását

Egy nagyszabású új, sok tudományterületet felölelő kutatás szerint nullára lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2070-re.

A tanulmány egyáltalán nem légből kapott, ugyanis számba veszi a rendelkezésre álló technológiákat és politikai beavatkozásokat, amelyek lehetővé tehetik a világ iparának szénmentesítését. A tanulmány egy műszaki szakértőkből álló csoport munkájának eredménye, amit JeffreRissman (Energy Innovation) vezetett, társszerzője pedig Dallas Burtraw (Resources for the Future). Eredményeiket az Applied Energy című tudományos folyóiratban publikálták.

Mivel globálisa az üvegházhatású gázok kibocsátásának 33%-t 2014-ben már az ipari szektor adta, ezért elsősorban ennek a szektornak a tevékenységét kell erős keretek és szabályozások közé szorítani, ha a világ valóban el szeretné érné a párizsi klímaegyezményben rögzített célokat.

Rissman szerint „az ipari kibocsátás látványos mérséklésére ígéretes műszaki megoldások állnak rendelkezésre, többek között az energia- és az anyaghatékonyság tökéletesítése, valamint az elektromos áram használatának növelése.

Bölcs, ambiciózus politikára lesz szükség, hogy felgyorsuljon ezeknek a technológiáknak az alkalmazása, és 2070-re elérjük a zéró ipari emissziót.

„A kutatók azt találták, hogy a kormányok felgyorsíthatják a fenntartható gyártásra vonatkozó kutatást és fejlesztést, jutalmazhatják az új technológiák alkalmazását és a piac átalakítását a kutatás és fejlesztés támogatásával, a kibocsátási szabványokkal, alacsony szén-dioxid-kibocsátású anyagok és ipari termékek kormányzati beszerzéseivel” – közölte Burtraw.

Burtraw rámutatott, noha az iparnak is számos lehetősége van a kibocsátás mérséklésére, a cégek egyedül ritkán tudnának, és még ritkábban tesznek ezért. E miatt van szükség a politika aktív szerepvállalásában a törekvéseik koordinálásában. A magánszektornak és a kormányzatoknak együtt kell működniük, különben nem lehetséges az évszázad közepére elérni a dekarbonizációt.

A tanulmány megállapította, hogy ha alkalmazzák mind a megfelelő technológiákat, mind a kormányzati beavatkozást, 2070-re elérhető az ipar zéró kibocsátása. A kutatók külön is megvizsgálták az elektromos áram, az energiahatékonyság és a szén-dioxid-elnyelés, az anyaghatékonyság, a hosszú élettartam, az újrafelhasználás, az anyaghelyettesítés, a reciklálás, valamint a hidrogén kiterjedtebb használatának hatásait.

(Élőbolygónk.hu nyomán – Fotó: pexels.com)

Kapcsolódó híreink

Mindenki éghajlatváltozási szakember lett? – Hetesi Zsolt a klímaváltozásról és Greta Thunbergről

Szabó Norbert

A klímaváltozást nem lehet megállítani az energiaéhség miatt?

Dunai Tibor

Egyre több a mikroműanyag-részecske a Dunában

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben