21.7 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Környezetvédelem

2050-re eltűnhet a Duna-delta és több román tengerparti üdülő

A klímaváltozás miatt Románia egész területeket veszíthet el, eltűnhet például a Duna-delta és a tengerparti üdülők egy része, írja a Maszol.

A lap a Grigore Antipa Intézet kutatóira hivatkozva írja, hogy a Fekete-tenger vize nyolcvan év alatt húsz centimétert emelkedett, ami komoly fenyegetést jelent a Duna-deltára nézve: a tenger több tucat hektárnyi területet elnyelt már, de a Szentgyörgyi ág és a Gura Portitei közötti rész is tenger alá kerülhet.

De veszély fenyegeti még a Fekete-tenger partvidékeinek bizonyos részeit is. A következő években a Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területei lehetnek veszélyben, a lap szerint amerikai tudósok kutatási azt mondják, ezek a partrészek akár 2050-re eltűnhetnek. De eltűnhet még az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol szállodák és nyaralók állnak.

A Fekete-tenger vize évek óta eléri a tíz fokot decemberenként, pedig ilyenkor maximum négy fokosnak kellene lennie. A tengervíz szintemelkedése miatt a part menti övezetet néhány éve elkezdték kiterjeszteni.

Kapcsolódó híreink

Két medvebocsot engedtek szabadon egy görög erdőben

Dunai Tibor

Cycle, az újrahasznosítható tisztítószer

Irányi Dániel

Minden középület és egymillió háztartás tetején helyez el napkollektorokat Szöul városa

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben