5.8 C
Budapest
2020. március 31., kedd
Elemi.hu
Hírek Tudomány

13 év után, mától vény nélkül kapható az Algopyrin

A legnépszerűbb hazai fájdalomcsillapító és a hatóanyagát tartalmazó másolatok közül 9 vált mától szabadon, azaz recept nélkül is kiadhatóvá a patikákban – írja a Népszava a gyógyszerhatóság honlapja alapján. Az Algopyrin és a hatóanyagát tartalmazó kilenc másik termék 2007 óta receptköteles volt.

Magyarországon először 1992-ig volt vényköteles a gyógyszer, majd a kormány úgy döntött, hogy a nem támogatott és biztonságos gyógyszereket recept nélkül is megvásárolhatóvá teszi. 2007-ben, a gyógyszerpiac liberalizálásakor tették ismét vénykötelessé az Algopyrint, a Quarelint (utóbbi csak abban különbözik az Algopyrintől, hogy van benne a metamizol hatását fokozó koffein is) és metamizol-tartalmú társaikat.

Magyarországon az Algopyrin ma is az egyik legkedveltebb fájdalomcsillapító, évente körülbelül 9 millió doboz fogy belőle. Ezen felbuzdulva egyre több hazai gyártó kezdte a hatóanyagát csökkentett hatáserősségben, más márkanéven forgalmazni. Ezek közül azokat, amelyek tablettáinak a hatáserőssége csak fele akkora volt, mint az eredeti Algopyriné recept nélküli megvásárolhatóak voltak. Most ez a paletta bővült.

Az alábbi készítményekhez nem kell csütörtöktől recept:

ALGOPYRIN 500 mg tabletta
ALGOZONE 500 mg tabletta
FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
METAPYRIN 500 mg filmtabletta
NODORYL FORTE 500 mg tabletta
PANALGORIN 500 mg tabletta
SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA
SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA
SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA
TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA

 

Kapcsolódó híreink

Dúró Dóra megszólalt a NAT hisztéria kapcsán

Dunai Tibor

Kisgyerekek előtt verte agyon egy baltával kutyáját és kölykét.

bojtilaszlo

Öt menedékkérő erőszakolta meg a 13 éves kamaszlányt Grazban.

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben