7 C
Budapest
2020. március 31., kedd
Elemi.hu
Belföld Hírek

10 évre titkosította két DK-s polgármester a Czeglédyvel kötött szerződéseket

10 évre titkosította két DK-s polgármester, Niedermüller Péter és László Imre a Czeglédy ügyvédi irodájával kötött szerződéseket
Az erzsébetvárosi és az újbudai önkormányzat ugyanazzal a szöveggel tagadta meg Czeglédy Csaba megbízási szerződéseinek kiadását, miután egy újságíró közérdekű adatigényléssel fordult hozzájuk.

Azt szerette volna megtudni, hogy pontosan mit csinál a szerződések ideje alatt a másfél évig börtönben ült, korábban jogerősen elítélt DK-közeli ügyvéd. Érdemi válasz helyett arról kapott tájékoztatást, hogy 10 évre titkosították a dokumentumokat. Indoklás: Czeglédyék “munkája jövőbeni döntéseket alapoz meg”.

A teljes hazai média beszámolt róla, hogy közvetlenül az önkormányzati választás után az erzsébetvárosi és újbudai városháza – jogi képviselet ellátására – szerződött Czeglédy Csabával. Mint ismert, a két kerületet egyaránt DK-s politikus vezeti: a VII. kerületet Niedermüller Péter, a XI. kerületet pedig László Imre. A DK-s politikusok éppen a párt európai parlamenti listáján szereplő, börtönbüntetés elől menekülő ügyvédet bízták meg.

10 évre titkosított megbízási szerződések

Miután találgatások kezdődtek a megbízás összegéről, Niedermüller hozzáférhetővé tette a dokumentumokat a kerület honlapján. Ebből kiderült, havi 500 ezer forint + áfa átalánydíjat fizetnek neki szolgáltatásaiért. Az viszont nem derült ki, hogy pontosan mit is kellett csinálnia ennyi pénzért Czeglédyéknek.

Cs. Kádár Péter újságíró, egykori rádiós éppen ezt szerette volna megtudni, amikor közérdekű adatigényléssel fordult az érintett önkormányzatokhoz. Legnagyobb meglepetésére azonban falakba ütközött. A közzétett posztjában arról ír, hogy – Niedermüller Péter és László Imre nevét leszámítva – “szóról szóra azonos választ” kapott az önkormányzatoktól:

mindkét esetben megtagadták Czeglédy megbízási szerződéseinek kiadását.

Ezt – elmondása szerint – arra hivatkozva tették, hogy Czeglédyék tevékenysége “része a döntés-előkészítési folyamatoknak, illetve munkája jövőbeni döntéseket alapoz meg”. Mindennek tetejében mindkét önkormányzat

10 évre titkosította a szerződéseket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csupán 2030-ban derülhet ki, miért kellett rohamtempóban, havi félmillió forintért megbízni a DK-s politikus ügyvédi irodáját. A válaszig tehát két önkormányzati választást is megtartanak, mire kiderül, Gyurcsány Ferenc ügyvédje miért kap fél-fél millió forintot egy-egy DK-s kerülettől.

Cs. Kádár bejegyzéseiből az tűnik ki, hogy a DK-s önkormányzatok az időhúzásra játszottak. A jogszabályok által lehetővé tett 15 napos határidőket kihasználva, Niedermüllerék egyszer még hosszabbítást is kértek a válaszadáshoz.

A frakciónál is sikeres Czeglédy
Czeglédy Csaba nemcsak a kerületi polgármestereknél, hanem a DK frakciójánál is sikeres – ez derült ki a párt országgyűlési képviselőcsoportjának elmúlt 20 hónapos költési listájából.

A hvg által kikért adatok szerint Czeglédy ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen a frakció. Az egykori MSZP-s politikus irodája
havi 700-700 ezer forint + áfás díjazásért dolgozik.

Míg más képviselőcsoportoknak hat-hét, vagy még több jogi tanácsadó dolgozik, a DK-nál Czeglédyé a frakció egyetlen jogi feladatokra szóló, eddig összesen 11,9 milliós megbízása is.

Forrás:(origo)

Kapcsolódó híreink

Moszkva megnövelte a külföldi ügynök médiumokra kiszabható bírságot

Dunai Tibor

Személyvonat és nyerges vontató ütközött össze Kunszentmártonnál

Dunai Tibor

Magyarország a díszvendége az idei vatikáni betlehem-kiállításnak

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben